A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

НАС ЗАПИТУВАЛИ – МИ ВІДПОВІДАЄМО

Дата: 01.03.2018 15:55
Кількість переглядів: 836

У зв’язку з тим, що до виконавчого апарату та депутатського корпусу Затишанської селищної ради  громадяни звертаються через засоби масової інформації, а також аналогічні запитання порушувались під час загальних зборів громадян селищної ради до очільника громади, але не було можливості надати відповіді, виконавчий апарат підготував обґрунтовані роз’яснення.

 

Відповідно до діючого законодавства України, селищні ради передаютьземельніділянки у власністьабо у користуванняіз земель комунальноївласності, згідно своїх повноважень.

Землі комунальної власності знаходяться в межах населених пунктів. Земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів громади, перебувають в державній власності.Згідно з чинним законодавством, на сьогодні землями державної власності, які не передані в користування або оренду та знаходяться поза межами населених пунктів, розпоряджаються територіальні органи Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. В даному випадку таким органом є ГУ Держгеокадастру в Одеській області. Тому у випадку, колиособа виявила бажання отримати у власність 2 гектари землі для ведення особистого селянського господарства,вона повинна звернутися з відповідною заявою до територіального управління Держгеокадастру.

Враховуючи вищезазначене, надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства належить до компетенції ГУ Держгеокадастру в Одеській області. Затишанська селищна рада не має права розпоряджатися землями, які знаходяться за межами населених пунктів, так як дане питання слід вирішувати на рівні області.

До того ж, відповідно доЗакону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасникам бойових дій надаються пільги з першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, а також для ведення особистого селянського господарства. Тому, у 2016 році селищною радою була запропонована, а Головним Управлінням Держгекадастру в Одеській області зарезервована земельна ділянка сільськогосподарського призначення держаної власності для ведення особистого селянського господарства учасникам АТО загальною площею 44,0 га.Всі, хто звертався до селищної ради – отримав першочергове графічне зображення (викопіювання) та був проінформований щодо подальших дій стосовно виготовлення землевпорядної документації.

А тепер щодо ненадходження орендної плати до місцевого бюджету.Кожного місяця селищна рада надає до районної ради інформацію щодо наявної заборгованості з орендної плати та земельного податку. Дана інформація надається протягом останніх майже 2 років до 5 числа кожного місяця, та надходить до органів прокуратури, які досі не вжили будь-яких заходів з погашення даного боргу. Навіть якщо селищна рада звернеться до суду з метою захисту своїх прав з позовом про  погашення заборгованості, то існує вірогідність, що результат розгляду справи виявиться негативним та рішення буде прийнято не на користь позивача. Судове провадження може тривати і декілька десятків років, до того жбезрезультатно.

Неможливо, також, залишити без належної увагиі ті обставини, що заборгованість зі сплати орендита податку за земельні ділянки колишнього Затишанського ХПП та РТП почала зростати з вересня 2014 року. Саме тоді, виконуючим обов’язки голови Затишанської селищної ради булагр.Яковенко Валентина Іванівна. Тому виникає питання, чому саме тепер виникла дана проблема? Чи слід виключати можливість переслідування власних (можливо, і фінансових) інтересів? Ще в 2014 році необхідно було вживати відповідних заходів.Відповіді на дані питання відомі лише особі, яка на той час займала посаду виконуючого обов’язки голови селищної ради, а сьогодні намагається перекласти відповідальність на інших.

Тому, розглядаючи варіант продажу земельних ділянок товариству «Агрокомодітіз», який створив 94 робочих місця для жителів Затишанської громади, селищна рада разом з депутатами дійшла до такого висновку. Кошти, отримані в результаті продажу даних земельних ділянок надійдуть безпосередньо до бюджету Затишанської селищної ради, і в подальшому їх можливо буде використати на розвиток громади. До речі, ціна вищезазначених земельних ділянок визначається шляхом проведення незалежної експертизи суб’єктом, який має відповідну ліцензію, та в подальшому затверджується селищною радою. Це по-перше. По-друге, після відчуження даних земельних ділянок і надалі надходитимуть кошти до місцевого бюджету громади, тільки вже у вигляді земельного податку, який складатиме близько 330 тис. грн. на рік. Тож твердження стосовно того «навіщо вбивати курку, яка несе золоті яйця» є сумнівним. Варіант додаткових надходжень в результаті продажу земельних ділянок більш вірогідніший та вигідніший для громади, аніж і надалі не отримувати взагалі жодної плати за земельні ділянки, якими користується ТОВ «Агрокомодітіз». 

З вищезазначеного можливо зробити висновок, що Затишанська селищна рада навпаки намагається реанімувати ту «курку», (яка більше трьох років припинила нести золоті яйця), та в подальшому отримувати відповідні платежі за користування земельним ділянками.

Тепер про аукціони. Довгий час в Україні анонсувалась можливість проведення земельних аукціонів, але в реаліях вона не була здійснена у зв’язку із відсутністю норм, які б чітко визначали механізм проведення земельних торгів, тому основна маса сільгоспвиробників користувалася земельними  ділянками  сільськогосподарського призначення згідно «тимчасових угод», які укладалися між землекористувачем та райдержадміністрацією.

У 2012 році у зв’язку з набуттям чинності Закону України від 05.07.2012 р. № 5077-V1 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону», земельні торги стали обов’язковими для того, щоб отримати в оренду вільну від забудови земельну ділянку. Тому  «тимчасові угоди» не є підставою для підтвердження права оренди земельної ділянки.

На сьогоднішній день проведення аукціону з продажу права оренди на земельні ділянки визнано найбільш ефективним з економічної та організаційної точки зору способом наповнення місцевого бюджету, що в свою чергу дозволяє планувати витрати на розвиток і благоустрій нашої громади. На аукціон виставляється земельна ділянка єдиним масивом (без  ділення на «балочки» і «схили»), яка вже сформована ГУ Держгеокадастру в Одеській області (тобто визначений кадастровий номер, зроблено аналіз  грунтівта визначені межі земельної ділянки).

Відповідно до повноважень, наданих ч. 4 ст. 122, ч.3 ст.135 Земельного Кодексу України,Головне Управління Держгеокадаструє організатором земельних торгів у формі аукціону з продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.

Стосовно пасовищ, селищна рада з впевненістю повідомляє, що жодні пасовища Головним Управлінням Держгеокадастру в Одеській областіне виставлялись і не можуть виставлятися на земельний аукціон, і тому, мешканці смт. Затишшя, с. Скинешори і с. Загір’я можуть випасати худобу на тих місцях, де й до цього часу випасали.Виставлялась тільки рілля.

Також необхідно зупинитись на аспектах культури спілкування, етики поведінки та взагалі людяності. А саме обурила поведінка гр.. Журавленка В.А. та членів його сім’ї під час проведення громадських зборів. Своїми діями вони виказали повну неповагу не тільки до промовців, а й до всіх присутніх в залі. Під виглядом борців за права жителів громади дані особи самі грубо порушують не тільки громадські норми, а й норми діючого законодавства шляхомухилення від сплати оренди за земельні ділянки, які вони обробляють.Окрім цього, люди скаржаться на погрози з їхнього боку. Складається таке враження, що зазначені особи втратили почуття мірита живуть в іншому вимірі, де їм все дозволено, й відсутня будь-яка відповідальність за їх діяння.

І наостанок, звертаємось з проханням та пропозицією до кожного жителя Затишанськоїселищної ради: відвідуйте сторінку офіційного веб-сайтуЗатишанської селищної ради (http://zatyshanska.gromada.org.ua/), де висвітлена вся інформація щодо діяльності виконавчого комітету, депутатського корпусу та виконавчого апарату громади, тає можливість особисто побачити як той чи інший депутат голосує з будь-якого питання, та взагалі все, що стосується виконання повноважень, покладених на органи місцевого самоврядування.

 

Виконавчий апарат Затишанської селищної ради.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь