A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Впорядкування територій і пам’ятник «невдячних нащадків»

Дата: 07.05.2019 12:29
Кількість переглядів: 363

Впорядкування територій і пам’ятник «невдячних нащадків»

З приходом тепла влада Затишанської ОТГ, колективи підприємств та установ, а також звичайні громадяни взялися за прибирання територій. І якщо більшість приватних садиб аж засяяли чистотою стараннями своїх господарів, то впорядкування місць масового перебування людей традиційно лягло на плечі селищної ради. Оперативно були прибрані парки, сквери, узбіччя доріг у населених пунктах, зачищено стихійні смітники та наведено лад на санкціонованих звалищах відходів.

– Не забули ми й про кладовища, – розповів Затишанський селищний голова Геннадій Топольницький. – Особливого клопоту завдав так званий старий цвинтар, де не прибиралося, мабуть, декілька десятків років – усе дуже заросло пагонами дерев та кущів. Буває таке, що хтось впорядкує могилку свого родича, а відходи навіть не виносить за межі кладовища, складаючи їх поряд. Тож ми вирішили прибрати цей цвинтар капітально. На суботник вийшли всі працівники селищної ради, трудівники підрозділу благоустрою, співробітники місцевого підприємства «Агрокомодитис» (директор Кешав Кумар), а також громадяни, які стоять на обліку у центрі пробації і мають відпрацювати встановлені години на благо громади. Ми кликали і місцевих жителів, але їх прийшло дуже мало. Усі добре попрацювали на вирубуванні заростей. Тепер на цвинтарі стало аж світліше і хочеться сподіватися, що люди будуть підтримувати порядок.

Геннадій Миколайович додав, що один із учасників прибирання виявив бажання офіційно працевлаштуватися – слідкувати за чистотою на цвинтарі, доглядати закинуті могили. До речі, такий досвід є у Йосипівській сільраді Захарівського району і там завжди порядок. 

На черзі – впорядкування кладовища у селі Торосове. Там треба полагодити огорожу та вивезти сміття і ця робота буде виконана найближчими днями.

Надзвичайно активно взялися до наведення порядку і в Торосівському навчально-виховному комплексі під керівництвом Наталії Олексіївни Годовенко. Тут вже два тижні ладнають клумби, висаджують квіти, кущі та дерева. Причому трудяться не лише дорослі, а й діти – цілими класами виходять на впорядкування шкільного подвір’я і вже зараз воно набуло доглянутого і привабливого вигляду.

– Ще одним помітним зрушенням стало вивезення залишків пам’ятника Леніну, – відзначив Геннадій Топольницький. – Понад рік тому якісь ділки вночі намагалися зруйнувати його, але нашвидкуруч їм вдалося зняти рівно пів вождя. Ми розуміємо, що є закон про декомунізацію. Проте на зібранні громади люди висловилися категорично проти знесення пам’ятника, і я не міг діяти всупереч бажанню односельців. Я ніколи не був комуністом, але підтримую думку людей про те, що той Ленін нікому не заважав і на життя українців аж ніяк не впливав. Тому після згаданої вже нічної трощі ми досить довго думали що робити далі. У мене навіть виникла ідея підписати зруйнований постамент так: «Пам’ятник невдячних нащадків». Адже хтось все ж таки колись шанував того вождя. Особисто мені він теж не заважав – стоїть посеред селища, то нехай і стояв би. Це історія і неповага до людей, які жили за його заповітами. Але сталося так як сталося. Тому зараз ми обговорюємо ідею встановлення на місці зруйнованого пам’ятника Леніну стелу Архістратига Михайла – покровителя селища Затишшя, у честь якого названий місцевий храм. Замовимо візуалізацію всіх пропозицій і порадимося з людьми про остаточний ескіз. 

У затишан є ще чимало планів та оригінальних задумів щодо благоустрою території громади. У цьому номері ми озвучуємо лише те, що вже зроблено або у процесі реалізації. Тож у наступних випусках читайте ще більше новин про перетворення у Затишанській ОТГ.

На знімку: стараннями педколективу та учнів прилегла територія Торосівського НВК набула гарного вигляду

Рубрика: 

Тема номера

Выпуск: 

24.04.2019

Автор: 

Олена Харченко

Газета "Одеські вісті"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь