A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

За результатами аудиторської перевірки

Дата: 30.01.2020 10:30
Кількість переглядів: 1047

Скільки премій отримали чиновники громади?

Минулого тижня ряд одеських засобів масової інформації поширили публікацію про шалене збагачення службовців Затишанської селищної ради шляхом нарахування собі незаконних премій та щомісячних надбавок до зарплат. Оперуючи цифрами, медійники вразили всіх, кому довелося побачити їх дописи в інтернеті. Йшлося про привласнення чиновниками органу місцевого самоврядування майже одного мільйона 200 тисяч гривень, щомісячні премії, надбавки до зарплати, що нараховувалися «тишком-нишком» та інше.
Багато жителів нашого району підхопили інформацію і стали жваво ділитися нею у соціальних мережах. Чимало людей обурювалися таким свавіллям чиновників, а хтось навіть намагався їх захистити, мовляв сьогодні премії і надбавки до зарплат отримують всі без виключення працівники сільських та селищних рад, тож звинувачувати лише затишан не варто.
Як би там не було насправді, але подібні повідомлення добряче збурюють людей. Адже йдеться про гроші – одвічний предмет суперечок між всіма зацікавленими сторонами.
То що ж насправді сталося у Затишанській громаді? Хто і наскільки збагатився за рахунок місцевого бюджету?
На ці питання детально відповів голова громади Геннадій Топольницький під час сесії Затишанської селищної ради 24 січня.

Рекордна явка депутатів
Кажуть, що скандали можуть як навіки розсварити людей, так і згуртувати їх на вирішення проблеми. У Затишанській громаді переважна більшість депутатів не «стали спиною» у складний момент, а навпаки – забажали розібратися: що таки правда у поширеній інформації про аудиторську перевірку, а що фейк або некоректне висвітлення журналістами.
Обранці людей навіть продемонстрували рекордну явку – зазвичай на засідання сесій приходить 11-12 депутатів із 21, а того дня в залі зібралося аж 14. І хоч всі при зустрічі стали жартувати з цього приводу, та все ж таки в повітрі нависла деяка напруга – всі з нетерпінням чекали пояснень. Тож після короткотривалого розгляду декількох питань порядку денного, що стосувалися життєдіяльності громади, розпочався детальний аналіз і тлумачення кожного пункту вимог щодо усунення виявлених порушень Південним офісом Держаудитслужби.
Найперше Геннадій Топольницький звернув увагу депутатів на картки по заробітній платі всіх працівників селищної ради. Їх принесли на сесію аби кожен охочий міг побачити скільки заробив той чи інший чиновник у 2017, 2018 та 2019 роках. У цих картках відображені всі премії, надбавки, оклади і доплати по кожному працівнику.
– Треба розуміти, що бюджетні кошти не можна взяти собі до кишені просто так, – сказав Г.Топольницький. – І хто як не ви, шановні депутати, найкраще всіх знаєте, як витрачається кожна гривня селищної ради. Адже всі витрати найперше обговорюються з вами у сесійній залі. Що стосується фонду заробітної плати, то цю суму також затверджують депутати, які погоджують розміри премій і різних надбавок. За межі виділеного на утримання апарату фінансування ми вийти не можемо. Хіба що звернутися до депутатів за погодженням додаткових коштів на зарплати, премії та надбавки. Але за останні три роки (та й взагалі за час мого головування) ми жодного разу не йшли на такий крок. А якщо посеред року і відбувалося підвищення заробітних плат у зв’язку з прийняттям змін до постанови Кабінету Міністрів, то ми зменшували розміри премій, лише б не вийти з меж фонду зарплати і не просити додаткового фінансування. Тому для мене є дивною поширена в інтернеті інформація. Хто не в курсі всіх бюджетних процесів, у того складається враження, що посеред мого кабінету стоїть сейф з грошима громади і я на свій розсуд можу розпоряджатися ними, роздаючи на всі сторони десятки тисяч гривень премій. Таке не проходить – кожна гривня в нас на обліку і підзвітна депутатам.

«На те коня кують, щоб не спотикався»
Ця відома українська приказка якнайкраще демонструє те, як сприйняли результати аудиторської перевірки у Затишанській громаді. Адже крім негативного резонансу в медіа ревізія принесла й чимало корисної і пізнавальної інформації для того, щоб не помилятися у майбутньому.
Найперший висновок склався про тих, з ким працював голова і на що здатна кожна відповідальна особа. З кимось довелося розірвати трудові відносини. Дехто отримав попередження про більш відповідальне ставлення до роботи, адже переважна більшість порушень сталася через неуважність і недопрацювання спеціалістів селищної ради.
Наприклад, при купівлі житла дітям-сиротам не було поставлено на баланс громади земельну ділянку, що передавалася за договором дарування. Аудитори виявили цей недолік, але понад 263 тисячі гривень було віднесено до загальної суми порушень фінансової дисципліни. Так само вийшло і з іншими недопрацюваннями, які були оцінені аудиторами у ту чи іншу суму. Тож 1 мільйон 160 тисяч гривень – це загальний розмір всіх фінансових порушень за останні три роки, а не суми премій, які виплатили собі чиновники селищної ради.
Слід відзначити, що аудиторська перевірка Затишанської селищної ради проводилася за період з 1 січня 2017 року по 30 листопада 2019 року, тобто за останні три роки. Два з половиною місяці фахівці Південного офісу Держаудитслужби ретельно вивчали всі документи фінансово-господарської діяльності. Було й таке, що спеціалісти виїжджали на об’єкти, що будувалися, ремонтувалися чи реконструювалися на території громади, і перевіряли якість робіт та дотримання заявлених стандартів. Приміром, у шарі щойно встеленого асфальту робили заміри товщини полотна і виявилося, що з цим у затишан все в порядку. Не знайшли порушень і на решті об’єктів, де проводилися ті чи інші роботи. А за останні роки в громаді було реалізовано десятки проектів з освітлення вулиць, будівництва спортивних та дитячих розважальних майданчиків, ремонту доріг та об’єктів соціальної сфери.
– Прикро, що деякі журналісти не потрудилися розібратися в оприлюдненій Державною аудиторською службою інформації і «викинули» в мережу дійсно шокуючі людей цифри, «прив’язавши» їх до премій та надбавок працівників Затишанської селищної ради, – сказав Г.Топольницький. – Причому жоден засіб масової інформації чомусь не додумався отримати коментар з приводу цієї ситуації у мене, як голови громади, якого звинуватили фактично у присвоєнні бюджетних коштів. Я б розповів, що 1 мільйон і майже 200 тисяч гривень – це не премії і надбавки, які наче лягли в кишені працівників селищної ради, а загальна сума фінансових порушень за три роки.
Голові громади удвічі прикро від того, що ці порушення сталися не зі злого умислу, а через банальну неуважність відповідальних осіб. Тут – відшкодування витрат на відрядження без наявності оригіналів білетів (квитки на семінар у Києві купувалися онлайн Департаментом освіти); не коригувався розмір орендної плати на індекс інфляції за використання комунального майна (йдеться про приміщення колишнього Будинку побуту, де працюють підприємці); неправильно списувався бензин на службовий автомобіль (ці порушення відшкодовуватиме Г.Топольницький за рахунок власних коштів); завищена сума адміністративних витрат у 2017-2018 роках підприємцем Годяк, який виконував 5 проектів по освітленню в селі Торосове (за цим свого часу не прослідкували відповідальні особи); втрата доходів у 2017 році через те, що не було укладено договір про пайову участь в розвитку інженерної та соціальної інфраструктури селищної ради із ТОВ «Олітрейд» (до цього часу широко розрекламований цех із виготовлення олії так не відкрили).

Хто і на скільки «збагатився»
Аудиторською перевіркою встановлено, що за три роки сума необґрунтованих виплат надбавок і премій працівникам селищної ради склала майже 840 тисяч гривень. При цьому слід звернути увагу: у вимозі Південного офісу Держаудитслужби щодо усунення виявлених порушень застосовуються слова «безпідставно» і «необґрунтовано», а не «незаконно» як «грішили» деякі ЗМІ. Голова Затишанської ОТГ під час сесії пояснив депутатам, що вищезгадана цифра – це не приховування від громадськості сум премій і надбавок, а всього лиш прикрі помилки в оформленні документів, які, знову ж таки, сталися через неуважність відповідальних працівників.
Наприклад, у січні-травні 2017 року затишани не звернули увагу на зміни, що сталися в законодавстві по оплаті праці в органах місцевого самоврядування і дійсно виплатили працівникам надбавки до зарплати. Йдеться про майже 53 тисячі гривень, які протягом п’яти місяців отримували 10 осіб.
Інше порушення аудитори зафіксували в преміюванні заступника голови селищної ради: у період з 1 січня по 25 травня 2017 року премія нараховувалася на підставі розпоряджень голови Затишанської селищної ради, а треба було мати ще й відповідне рішення ради. Тоді заступнику за 5 місяців нарахували 23 тисячі 251 грн., що відображено в бухгалтерських документах.
Безпосередньо під час сесії Геннадій Топольницький зачитав депутатам із картки заробітної плати суми нарахувань заступнику за вищевказаний період: оклад становив 2327 грн, за вислугу років – 361 грн, ранг – 60 грн, інтенсивність – 1384 грн. Щоб зрозуміти скільки людина отримувала «чистими» на руки, від загальної суми треба ще відняти 19,5% утриманих податків і зборів. Тож, якби не премії, що виплачувалися всім працівникам, людей важко було б стимулювати до продуктивної роботи і значних навантажень.
З 1 червня 2017-го і до кінця року пішли порушення за виплату надбавок за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи, які були передбачені штатним розписом. Наче дежавю, але тут вже були рішення сесії, проте аудитори виявили, що треба видавати ще й розпорядження голови громади. Відтак за вказаний період працівникам селищної ради нарахували майже 151 тисячу гривень (це разом з єдиним соціальним внеском). Виплати отримали всі 25 працівників, які на той час трудилися в апараті, а не персонально голова, як це дехто зрозумів. Наприклад, «на руки» головний бухгалтер одержав цієї надбавки в розмірі 858 грн на місяць.
Щодо виплат щоквартальних премій, які проводилися за період з 1 липня 2017-го по 30 вересня 2019 року всім без виключення працівникам, то вони дійсно не передбачені положенням про преміювання працівників апарату Затишанської селищної ради та виконавчого комітету.
«У нас справді не було у положенні формулювання «щоквартальна премія», – розповів депутатам Г.Топольницький. – І це знову вина тих посадових осіб, які за своїми професійними обов’язками мали б слідкувати за правильністю написаного в документах. Дане порушення призвело до необґрунтованих видатків на загальну суму 615 тисяч гривень плюс 132 тисячі єдиного соціального внеску. Якщо розділити її на 26 працівників, то кожному в середньому вийшло трохи більше ніж по 2 тисячі гривень за квартал».
Розповів Геннадій Топольницький присутнім на сесії і про розмір власної заробітної плати. Свого часу депутати «дозволили» йому отримувати не більше ніж 150 відсотків премії від окладу.
– Наприклад, на початку 2017 року оклад голови селищної ради становив 2521 грн, а з червня 2017 року підвищився до 5100 грн, – зауважив Г.Топольницький. – У першому випадку я й справді міг дозволити собі 150 % премії, але потім, коли оклад збільшився удвічі, моя щомісячна премія склала всього 37%. Адже я не міг виходити за межі фонду заробітної плати, який затвердили депутати Затишанської селищної ради. Нині мені не соромно назвати суму, яку я отримую за свою роботу протягом 2019 року щомісяця – на руки «чистими» в мене виходить близько 18 тисяч гривень. Я вважаю її цілком пристойною для того, щоб чесно працювати на своїй посаді. Без зайвої скромності скажу, що всі роки ми доволі економно використовуємо бюджетні кошти, у тому числі й на виплату зарплат. У той же час в мене немає морального права «посадити» працівників, які трудяться на благо громади, на самі лише оклади. Сьогодні дуже нелегко знайти кваліфікованих спеціалістів, які виконували б такий великий обсяг роботи, не рахуючись із власним часом. Звісно, через шалений темп трапляються прикрі помилки і це засвідчила аудиторська перевірка. Але когось одного звинувачувати і карати я не можу, бо вважаю, що винні всі, хто був причетний до того чи іншого порушення: один давав розпорядження, другий – нараховував, третій – підписував, четвертий – не перевірив от і маємо такий спільний результат. У зв’язку з цим для мене, як керівника громади, головне – щоб істину і правду про те, що відбулося, знали депутати і звичайні жителі наших сіл. На дописи у соціальних мережах я впливати не можу і, відверто кажучи, не маю на це ні часу, ні бажання. До того ж, у правдивості всіх моїх слів стосовно зарплат працівників селищної ради може переконатися кожен охочий. Треба лише зайти на сайт Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), у розділі Єдиного державного реєстру декларацій ввести прізвище будь-якого посадовця Затишанської громади і вирахувати розмір щомісячної зарплати. Враховуйте, що працівники органів місцевого самоврядування мають не 12 виплат на рік, а 14 (сюди входить так звана тринадцята зарплата і виплати на вирішення соціально-побутових умов). Отож, загальну суму в декларації НАЗК слід поділити на 14 і відняти 19,5 відсотків відрахувань із зарплати. Отриманий результат і свідчитиме про розмір щомісячної зарплати чиновників нашої громади. Ця інформація у відкритому доступі і з нею можуть ознайомитися всі, кому цікаво.

Не карати людей гривнею

За результатами перевірки Південний офіс Держаудитслужби надав термін на усунення порушень та недоліків – до 1 лютого поточного року і щомісячно до 25 числа – до повного усунення порушень. Керівництво Затишанської селищної ради має два шляхи: відшкодувати на користь селищної ради необґрунтовані виплати надбавок і премій (тобто утримувати із зарплати тих осіб, які їх одержали, або тих, хто допустив порушення) чи привести у відповідність до вимог існуючі документи – видати розпорядження голови, прийняти зміни до рішень сесій попередніх років тощо. Тут своє вагоме слово мають сказати депутати селищної ради. Майже дві години вони уважно слухали всі пояснення та аргументи голови громади, його заступника та бухгалтера. У результаті практично одностайно проголосувати за те, щоб не карати людей гривнею, а впорядкувати необхідну документацію і внести зміни до рішень сесій 2017, 2018 та 2019 років. Утрималася лише одна жінка-депутат, яка за родом своєї діяльності знає ціну подібним помилкам і своїм голосуванням навпроти графи «утримався» закликала відповідальних осіб більш уважніше ставитися до ведення документів.
Зрештою, усі присутні на сесії депутати зрозуміли, що нічого катастрофічного не сталося – «не такий страшний вовк, як його намалювали в інтернеті» і не помиляється лише той, хто не працює. Тим паче, що більшість знайомі з останнім рейтингом об’єднаних територіальних громад щодо витрат на утримання апарату, де Затишанська селищна рада займає перше місце в Одеській області, демонструючи найбільш скромні «апетити» в оплаті праці. Дослідження свідчать, що питома вага видатків на утримання апарату в Затишанській ОТГ становить всього 9,1 %, а це 42 місце серед 287 громад з населенням від 5 до 10 тис. населення в Україні. «Тож очевидно, що ми не витрачаємо на себе багато бюджетних грошей нашої громади, – сказав на завершення сесії Г.Топольницький. – Інша річ – треба знати як правильно їх нараховувати, щоб не було подібних порушень і такого негативного резонансу. Над цим і будемо працювати"

 

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь