A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

НЕ ПРОСТО ЗАСІБ ПЕРЕСУВАННЯ, А ШАНС НА АКТИВНЕ ЖИТТЯ

Дата: 22.09.2020 17:13
Кількість переглядів: 1432

Затишанська селищна рада виділила кошти на придбання сучасних засобів пересування для людей з обмеженими фізичними можливостями. Першим власником електричного скутера став житель селища Затишшя Віктор Тихонович Спену.

Через складну операцію чоловік вже рік змушений був перебувати практично у повній ізоляції. Адже на старенькому інвалідному візку небезпечно було не те що пересуватися селищем, а й просто самостійно виїхати із квартири у двір, аби подихати свіжим повітрям. І хоч сини Віктора Тихоновича створили вдома всі умови для зручного руху візка, без сторонньої допомоги чоловіку не обійтися.

«Знаєте, я й не думав просити допомоги у селищної ради, – розповів Віктор Тихонович при нашій зустрічі. – Чомусь був упевнений, що всіма справами інвалідів переймається управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Але, як виявилося, ми зараз нікому не потрібні, бо держава не виділяє коштів на придбання нормальних візків. Одного дня, ще на початку всеукраїнського карантину, до мене з продуктовим набором завітав голова Затишанської ОТГ Геннадій Миколайович Топольницький. Ми поспілкувалися на різні теми і голова громади пообіцяв допомогти з придбанням нового візка. Як бачите, свого слова Геннадій Миколайович дотримав і сьогодні я без перешкод можу поїхати куди захочу! Цей потужний електроскутер – заслуга Геннадія Миколайовича. Бо, коли зі мною трапилася біда, я звертався до багатьох чиновників і депутатів різних рівнів, яким, до речі, зробив немало хорошого, коли був здоровим і дужим, але, крім обіцянок, справа не зрушила з місця. Відтак я дуже зрадів, коли у важкий для мене час руку допомоги подав наш голова громади. Тому хочу сказати величезне спасибі Геннадію Миколайовичу, його команді і всім депутатам селищної ради. Ви подарували мені не просто засіб пересування, а віру в людей і можливість жити більш повноцінно. Здоров’я всім вам, щастя і успіхів у здійсненні всіх планів на благо нашої громади!»

Віктор Тихонович продемонстрував нам можливості свого електроскутера у парку, що розташований поруч з його будинком. Що й казати, апарат справді достойний – тихий, маневрений, потужний. Вже чотири дні чоловік їздить селищем і табло показує, що заряд акумулятора зменшився лише на одну поділку.

«Я дуже радий такій допомозі громади, бо за свої гроші такого скутера не купив би» – сказав на завершення В.Спену.

«На одній із сесій Затишанської селищної ради депутати підтримали мою пропозицію внести зміни до Програми соціального захисту населення, щоб була можливість виділяти бюджетні кошти на придбання інвалідних візків, – розповів голова Затишанської ОТГ Геннадій Топольницький. – Така ідея мені прийшла після спілкування з Віктором Тихоновичем Спену. Адже дійсно, людина була залишена сам-на-сам зі своєю бідою, ніхто, крім членів родини, не переймався проблемами чоловіка. Мабуть, немає нічого гіршого, коли через хворобу ти змушений сидіти у чотирьох стінах, а звик до активного життя. На поточний рік в бюджеті Затишанської ОТГ передбачено 100 тисяч гривень. Важливо, що люди з інвалідністю або їх родичі підбирають візки самостійно, адже у кожного індивідуальні потреби в пересуванні. Потім вони надають необхідні звітні документи до селищної ради і ми компенсуємо їм витрати за рахунок бюджетних коштів. Наприклад, родина Віктора Тихоновича Спену знайшла цей скутер вартістю 27 тисяч 700 гривень. До кінця року ми зможемо забезпечити засобами перебування ще двох людей з інвалідністю».   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь