A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ПОЗИТИВНІ ЗМІНИ В ГРОМАДІ – КРАСНОМОВНІШЕ СЛІВ І ОБІЦЯНОК

Дата: 23.10.2020 08:34
Кількість переглядів: 1391

Минуло майже чотири роки як Затишанська селищна рада об’єдналася з Торосівською сільською, утворивши маленьку, але доволі потужну громаду. До її складу входить 13 населених пунктів з чисельністю жителів понад 5 тисяч 200 осіб. Доволі значним плюсом ОТГ є залізнична колія, що проходить через всю територію – це забезпечує суттєві додаткові надходження до місцевого бюджету.

Сьогодні населені пункти ОТГ істотно відрізняються своїм станом і виглядом від інших сіл району – ремонт доріг, якісне нічне освітлення, будівництво нових водогонів, а також впорядкування і матеріальне забезпечення об’єктів соціальної сфери та впровадження різних соціальних програм ставлять Затишанську громаду на порядок вище, а місцевим жителям дають привід пишатися і гордитися такими позитивними змінами.  

В ПРІОРИТЕТІ – НАПОВНЕННЯ МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ

Стабільність надходжень до місцевої скарбниці є запорукою фінансової спроможності громади. А це, у свою чергу, дає можливість реалізовувати плани соціально-економічного розвитку та думати про нові й нові перспективи.

Відповідальні фахівці селищної ради роблять все можливе, щоб бюджетні показники з року в рік зростали. Так, у 2017 році бюджет ОТГ становив понад 31 мільйон гривень, у 2018 – майже 45 мільйонів, торік – більше 76 млн гривень. Відзначається й суттєве збільшення власних доходів: у 2017 році – 14,5 мільйонів, у 2018 – майже 21 мільйон, у минулому році – понад 48 мільйонів гривень. За цими цифрами – десятки реалізованих проектів в освіті, медицині, культурі, спорті, благоустрої тощо і керівництво громади перебуває у постійному пошуку нових шляхів для наповнення місцевого бюджету. Бо повна скарбниця – це ще й можливість організовувати роботу необхідних установ та організацій і наближувати до людей максимум послуг. Так, лише за останні роки в громаді створено управління з питань освіти, культури та молодіжної політики, комунальне підприємство «Господар», опорну школу, центр первинної медико-санітарної допомоги, відділ соціального захисту населення, комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу, запрацював єдиний в районі державний адміністратор. Діяльність всіх цих установ дає можливість жителям громади отримувати переважну кількість послуг на місці і не їхати за ними до районного центру.

МАЙЖЕ ПІВБЮДЖЕТУ ВИТРАЧАЄТЬСЯ НА ОСВІТУ

З часу заснування громади і до сьогоднішнього дня впорядкування шкіл та дитсадків стоїть чи не найпершому місці в колі обов’язків голови ОТГ Геннадія Топольницького. Адже всі освітні заклади потребували капітального ремонту, тож поступово приводяться до порядку.

– Діти майбутнє нашої громади і ми маємо зробити все можливе, щоб вони зростали, виховувалися і вчилися у гідних умовах, – зауважив Геннадій Топольницький. – Для цього щороку обираємо декілька напрямків і вкладаємо в них максимум фінансів, щоб не розпорошуватися на якісь дрібні роботи. Так, замінили дахи на приміщеннях шкіл у Затишші і Торосовому, збудували сучасний стадіон, капітально відремонтували дві будівлі дитсадків і створили в них 60 додаткових місць для малечі. Чимало уваги приділяється оснащенню класів за вимогами Нової української школи – щороку добротні ремонти приміщень для першачків, сучасні меблі, комп’ютерне обладнання, дидактика створюють справді гарне враження від наших навчальних закладів. На даний час майже два поверхи опорної школи вже впорядковані за сучасними технологіями – ще якийсь рік-два наполегливої праці за планом і про ремонт освітнього закладу в Затишші можна не думати, тільки підтримуючи все в належному стані. Цього року також завершено утеплення будівлі Затишанського НВК з одночасним оздобленням зовнішніх стін, майже збудовано нову сучасну огорожу, тож школа має справді достойний вигляд.

Багато сил, уваги та фінансів вкладено в облаштування ресурсної кімнати для учнів з особливими освітніми потребами, де діти мають можливість розвиватися під професійним наглядом психолога, логопеда та інших корекційних педагогів.

Для належного функціонування ресурсної кімнати закуплено сучасні парти-трансформери, вчительські столи, шафи, сухий басейн, світлову колону, необхідний дидактичний матеріал, сенсорний столик та меблі для кімнати соціально-побутового орієнтування: маленький холодильник та міні-кухню, де діти вчаться правильному поводженню з чайником, мікрохвильовою піччю, столовими приладами тощо. Учні, які перебувають на інклюзивному навчанні, мають всі умови для розвитку, і ці переваги оцінили не тільки затишани, а й батьки особливих діток із райцентру Захарівка та сусіднього Ширяївського району, котрі виявили бажання привозити своїх донечок та синів на заняття зі спеціалістами.

КУЛЬТУРА – ОСЕРЕДОК ТВОРЧОСТІ

Хорошими темпами розвивається і культурна галузь громади. Нині тут працюють справді віддані своїй справі і надзвичайно творчі люди, які проводять гарні концерти до різних святкових дат, розвивають сценічні здібності молоді, а нещодавно організували гурток для дітей під назвою «Чомучки».

Навіть жорсткий карантин не став на заваді кульпрацівникам Затишшя і Торосового, які зуміли миттєво переорієнтуватися в нових умовах дистанційної роботи. Вони почали радувати своїх земляків онлайн, записуючи відеоролики із запальними і змістовними піснями та розповсюджуючи їх на сторінці у фейсбук. І людям дуже сподобалися такі виступи. Про це свідчать численні «вподобайки» та схвальні коментарі.

Керівництво громади всіляко підтримує діяльність працівників культури – поповнюються книжкові фонди, купуються костюми для аматорів, доставляються тканини для декорації сцени, оновлюється музична апаратура. Дбає ОТГ і про умови роботи – відремонтовано систему опалення в Будинках культури селища Затишшя та села Торосове, в обох закладах збудовані нові покрівлі та встановлено системи водостоків, виконано ремонт парадного входу до Затишанського Будинку культури. Словом, громада створює умови для розвитку культури, а працівники та аматори сцени віддячують за це активною творчістю, радуючи жителів ОТГ.

ЗАДУМ, ЩО ВТІЛЕНО В ЖИТТЯ

Геннадій Топольницький з тих людей, які прагнуть організувати життєдіяльність ОТГ таким чином, щоб місцеві жителі мали все своє і могли, не виїжджаючи за межі громади, отримати максимум послуг. Саме тому було створено центр медико-санітарної допомоги Затишанської селищної ради. І хоч тоді чимало «диванних експертів» намагалися переконати, що громада фінансово не потягне забезпечення всіх вимог роботи медичного закладу, вже рік відокремлений підрозділ ПМСД успішно виконує свої функції, обслуговуючи жителів ОТГ.

У стислі терміни будівельники провели капітальний внутрішній та зовнішній ремонти приміщення, налагодили роботу котельні, встановили нову огорожу, обладнали освітлення, провели благоустрій території. Для ПМСД громада закупила нові меблі, компютери, все необхідне медичне обладнання, у тому числі й сучасні аналізатори сечі та крові.

Не залишилися поза увагою і мешканці Торосового – нещодавно у фельдшерському пункті також завершено капітальний ремонт приміщення. Найближчим часом громада планує відкрити тут аптечний кіоск, де люди зможуть придбати найнеобхідніші ліки.

Громада ще планує придбати автомобіль для сімейних лікарів, щоб вони мали можливість здійснювати виїзди до пацієнтів додому та проводити прийом хворих у селах ОТГ.

РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ ТА БЛАГОУСТРІЙ: ВСЕ ЙДЕ ЗА ПЛАНОМ

Реконструкція мереж вуличного освітлення, ремонт доріг місцевого значення, будівництво нових водогонів – основна турбота керівництва Затишанської ОТГ. Сьогодні позитивні зміни помітні всім – вночі населені пункти сяють ліхтарями, бо практично всі вулиці і провулки з освітленням. Щороку на декількох вулицях громади зявляється новий асфальт, проводяться поточні ремонти дорожнього покриття, грейдеруються грунтові шляхи. За останні роки стан доріг покращився настільки, що цього літа громаді довелося встановити майже 30 «лежачих поліцейських», бо любителі швидкої їзди на новенькій трасі почали становити загрозу для пішоходів та інших учасників дорожнього руху.

Серед життєво важливих завдань громади – забезпечення жителів якісною питною водою.  Поточний ремонт та гідродинамічне очищення артезіанських свердловин, будівництво нових водогонів, чищення криниць громадського користування, придбання нових насосів є постійним клопотом керівництва ОТГ.

Належна увага приділяється дотриманню чистоти на вулицях та створенню відповідних умов для збору сміття. Для цього в найбільш багатолюдних місцях встановлено 60 сміттєвих контейнерів та 36 урн. Робиться все можливе, щоб люди складали відходи у спеціально відведених місцях, не забруднювали населені пункти і не утворювали стихійні звалища.

ДІЄ МАЙЖЕ 30 МІСЦЕВИХ ПРОГРАМ

В громаді розроблено та активно працює майже 30 програм соціально-економічної діяльності, за якими місцева влада має можливість виділяти кошти на ті чи інші потреби.

Однією з найбільш затребуваних є програма соціального захисту населення – завдяки їй люди можуть отримати матеріальну допомогу на лікування чи у випадку складних життєвих обставин. А нещодавно за ініціативою Геннадія Топольницького депутати внесли зміни до даного документа, що дало змогу купувати засоби пересування для людей з інвалідністю. І перша ластівка у цій справі вже є – придбано сучасний триколісний електроскутер. Тепер чоловік, який через складну операцію та відсутність нормального інвалідного візка змушений був рік перебувати практично у повній ізоляції, може їздити вулицями Затишшя і спілкуватися з односельцями. На цей рік громада виділила 100 тисяч гривень на придбання засобів пересування для людей з інвалідністю, тож іще двоє жителів ОТГ зможуть отримати сучасні візки.

Чимало мешканців громади вдячні за функціонування програми соціальної підтримки людей похилого віку під назвою «Ветеран», за якою виплачується матеріальна допомога всім мешканцям, які досягли 80 років. Так, люди у віці від 80 до 85 років отримують по 200 гривень на місяць, від 85 до 90 – по 500 грн, а від 90 і старше – по 1000 гривень на місяць. Загалом, цього року з бюджету Затишанської ОТГ на програму «Ветеран» виділено понад 665 тисяч гривень.

Велику популярність серед молоді має програма роботи з обдарованими і талановитими дітьми, за якою відмінники навчання отримують щомісячні стипендії у розмірі 200 гривень. А цього року громада вирішила преміювати ще й дівчинку, яка блискуче склала зовнішнє незалежне оцінювання – за старання та успіхи у навчанні вона отримала 10 тисяч гривень. Ця премія стане гарним стимулом для всіх школярів ОТГ.

«Загалом ми стараємося не залишати поза увагою тих, хто справді потребує допомоги громади, – сказав Г.Топольницький. – Адже трапляються різні життєві ситуації і людей слід підтримувати у радісні і сумні миті. Після п’яти років роботи на посаді Затишанського селищного голови мені не соромно дивитися в очі своїм землякам. Я завжди старався працювати з відчуттям великої відповідальності за свої дії, максимально чесно і відкрито. А той значний обсяг робіт, що виконаний на території громади за останні роки – говорить краще будь-яких слів чи обіцянок».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь